Groenlipmossel, wat is het?

Dit is de Groenlipmossel

De Groenlipmossel is een mosselsoort die alleen kan overleven in de uitzonderlijk schone wateren van de Marlborough Sounds in Nieuw-Zeeland. Dit is dan ook een beschermd gebied dat voortdurend onder streng toezicht staat van de overheid om vervuiling te voorkomen. De Groenlipmossel (Perna canaliculus) dankt zijn naam overigens aan de groene schelprand.

Minder gewrichtsproblemen door gebruik Groenlipmossel

De laatste 30 jaar is er veel onderzoek verricht naar de ontstekingsremmende en pijnstillende werking van Groenlipmossel bij chronische gewrichtsaandoeningen, zoals artritis en artrose. Aanleiding daarvan was een bijzondere ontdekking die wetenschappers in dit gebied – in het noorden van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland – deden.

De inheemse Maori’s aan de kust hadden opvallend minder gewrichtsproblemen dan hun broederstammen die meer landinwaarts leefden. De wetenschappers namen daarom het voedselpatroon van de Maori’s eens nader onder de loep. De stammen aan zee consumeerden regelmatig Groenlipmossel in tegenstelling tot de Maori’s in het binnenland.

Sindsdien verschijnt de ene na de andere klinische studie die steeds weer aantonen, dat de Groenlipmossel over sterke ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen beschikt. Er komen dan ook steeds meer supplementen beschikbaar als natuurlijk alternatief voor patiënten met artritis en artrose.

Zeldzame Omega-3 vetzuren

In de Groenlipmossel wordt een hele reeks van unieke componenten aangetroffen. Dat de Omega-3 vetzuren EPA en DHA een ontstekingsremmend effect hebben bij gewrichtsklachten is bekend. Deze mosselsoort bevat echter naast EPA en DHA een zeer uitgebreid pallet van zeer zeldzame Omega-3 vetzuren. Het gaat om ALA, SDA, ETE, DTA, DPA en ETA.

Omega-3 vetzuren zijn ontstekingsremmend, omdat ze een vergelijkbare structuur hebben als het ontstekingsbevorderende arachidonzuur [1]. Arachidonzuur kan door het enzym COX-2 worden omgezet tot prostaglandinen, die de ontstekingsprocessen aanjagen en versterken. Maar wanneer er bij een COX-2 enzym een aanzienlijk aanbod van Omega-3 vetzuren is, zal dit enzym Omega-3 vetzuren gaan omzetten in plaats van arachidonzuur. Er ontstaan dan metabolieten die niet de ontsteking bevorderen, maar deze eerder zullen temperen [1,2].

Ook kunnen sommige Omega-3 vetzuren het COX-2 enzym direct remmen, door de actieve plaats van het enzym te blokkeren [1]. Zo worden er minder prostaglandinen gevormd, en zal op den duur de ontsteking stoppen. Een vergelijkbaar proces vindt plaats bij het enzym 5-LOX, dat arachidonzuur kan omzetten tot ontstekingsbevorderend leukotriënen. Omega-3 vetzuren kunnen ook dit proces remmen [1].

Nog meer ontstekingsremmende kracht

Tot voor kort werd het ontstekingsremmende effect van Groenlipmossel toegeschreven aan deze Omega-3 vetzuren. Recent ontdekten wetenschappers, dat na verwijdering van de Omega-3 vetzuren, de Groenlipmossel nog steeds ontstekingsprocessen bestreed. Zo kwam men op het spoor van nóg een ontstekingsremmend component in Groenlipmossel: furaanvetzuur. [3]. Bij ratten met ontstekingen aan de pootjes bleken furaanvetzuren de ontstekingsremmende werking van EPA als NSAID’s te overtreffen [3].

Groenlipmossel repareert het kraakbeen

Een derde component in Groenlipmossel is Glycosaminoglycanen. Dit is een samengestelde stof dat Glucosamine en Chondroïtine-4 en -6 sulfaat bevat. Glycosaminoglycanen stimuleren de aanmaak van kraakbeencellen, zodat het beschadigde weefsel gerepareerd kan worden. Het is dus niet nodig om naast het gebruik van een Groenlipmosselpreparaat ook een supplement met Glucosamine of Glucosamine te gebruiken.

Bronnen

[1] Treschow, A.P.; Hodges, L.D.; Wright, P.F.A.; Wynne, P.M.; Kalafatis, N.; Macrides, T.A. (2007) Novel anti-inflammatory ω-3 PUFAs from the New Zealand green-lipped mussel, Perna canaliculus. Comparative Biochemistry and Physiology, Part B 147;645-656.

[2] McPhee, S.; Hodges, L.D.; Wright, P.F.A.; Wynne, P.M.; Kalafatis, N.; Harney, D.W.; Macrides, T.A. (2007) Anti-cyclooxygenase effects of lipid extracts from the New Zealand green-lipped mussel, Perna canaliculus.Comparative Biochemistry and Physiology, Part B 146;346-356.

[3] Wakimoto, T.; Kondo, H.; Nii, H.; Kimura, K.; Egami, Y.; Oka, Y.; Yoshida, M.; Kida, E.; Ye, Y.; Akahoshi, S.; Asakawa, T.; Matsumura, K.; Ishida, H.; Nukaya, H.; Tsuji, K.; Kan, T.; Abe, I. (2011) Furan fatty acid as an anti-inflammatory component from the green-lipped mussel Perna canaliculus. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 108;17533-17537.